sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Totuuden hetki

Ostin eilen uunin... tai jotain sinne päin. Italialainen Hobbyceram Hexagon SF. Käytettynä, mutta ollut vain yhdellä omistajalla, vanhalla mummolla, joka ajoi sillä vain posliinimaalauksia sunnuntaisin :-D. Käytetyn auton kauppiaan kielellä sanottuna. Oikeastikin, posliininmaalauskäytössä ollut. Myyjä kertoi harrastaneensa 50 vuotta, ja nyt jäävänsä eläkkeelle siitä hommasta.

Hetihän sitä piti testata. Latasin uuniin kaiken mitä oli kuivana, lähinnä lasten töitä. Raakapoltto kesti 7 tuntia, päättyi yhdeltä yöllä. Äsken oli totuuden hetki - onko tullut ostettua uuni vai susi. Pääsin siis kurkkaamaan, mikä on tulos. Se on upea!


Tai eihän se mikään ihmeellinen ole, ihan vaan raakapoltettua punasavea, mutta mun uunissa! Kaikki ehjää, tasaisesti poltettua.


Siinä eka satsi. Ruukku ja kippo vasemmalla mun hommia, loput lasten. Kipossa (ylhäällä toinen vasemmalta) näkyy miltä kiillotus näyttää raakapolton jälkeen. Alaosa kiillotettu. Siihen kun vielä sipaisee vähän vahaa, tulevat värit paremmin esiin. Kippo on kotimaista punasavea, lasten työt ovat lähinnä espanjalaista, ja siinä on tuollainen häijy pinkki vivahde.

Päätin hankkia uunin viikko pari sitten. Päätin myös budjetin, joka oli 500 euroa. Tarkoittaa sitä, että ei sillä hääviä laitetta saa. Mutta minähän vain vähän harrastan, enhän minä ole mikään keraamikko.

Ei liene ihan täysiverinen keramiikkauuni, koska koko on vain 24 litraa. Manuaalissa luvataan 1260 astetta, mutta sitä en oikein usko. Nyt poltin 900 asteeseen mittarin mukaan, ja voihan se pitää paikkansakin. Siltähän nuo näyttävät.

Laitteessa on puutteita, sellaisia jotka tiesin jo ennen ostoa. Ensinnäkin haluan polttaa myös kivitavaraa, ja ei ole yllätys, jos tämä ei jaksa sitä. Watteja on 2300, mikä on hirveän vähän. Eristyksessäkin olisi parantamisen varaa. Savitavara kuitenkin onnistuu, ja kivitavarallekin ainakin raakapoltto.

Pieni koko tarkoittaa sitä, että esim. neliskanttinen bonsairuukku voi olla vain noin 25cm pitkältä sivultaan. Toisaalta tuollainen ämpärin kokoinen pyöreä esine mahtuu sisään, joten ei tämän ihan sellainen hammaskeramiikan polttoon tarkoitettu ole.

Tässä ei ole kunnollista ohjauskeskusta, vaan joku jota kutsutaan nimellä "thermal controller". Oikealla ohjauskeskuksella säädetään poltto-ohjelma hyvin tarkasti, esim. lämpöä nostetaan ensin 100 astetta tunnissa tasaisesti 6 tunnin ajan 600 asteeeseen, sitten 150 astetta tunnissa 900 asteeseen. Sitten hidas jäähdytys.

Tällä kontrollerilla voi asettaa lämpötilan, johon uunin halutaan enimmillään lämpeävän, ja tehon. Pykäliä on neljä. Mukana tulleessa manuaalissa sanotaan raakapolton tapahtuvan niin, että ensin tunti pykälällä 2, sitten tunti pykälällä 3, ja loput pykälällä 4. Tämän testipolton vedin paljon hitaammin. Lisäksi on sellainen namiska, josta valitaan jääkö uuni hautomaan huippulämpötilaa, vai sulkeeko itsensä. Raakapoltossa voi laittaa sulkemaan itsensä.

Nyt joutuu odottamaan että töitä kuivuu, että pääsee polttelemaan lisää! Lasitekauppaankin pitää mennä.