maanantai 2. syyskuuta 2013

Valkoisia ja mattapintoja

Potters Book of Glaze Resipes-kirjan keilan 5 valkoisia, kermaa, mattaa yms. testasin 10 lasitetta. Lasitteet ja koepalat tein jo joskus keväällä, mutta ei ole tullut poltetettua, kun on ollut muuta hommaa olevinaan.. Ja sitten kun oli meininki polttaa koekipot, ei uunin pentele toiminut. Poltti sulakkeen heti kun sen pani päälle.

Olin jo tilailemassa uudet vastukset, mutta Varniasta kertoivat (Ilkka Harjola tällä kertaa), että luultavasti on kyse oikarista vastuslangoissa, eli pitäisi avata se pieni boksi uunin kyljestä ja etsiä oikosulun aiheuttajaa. Aikani etsin ja löytyihän se, vastus oli hitsautunut kiinni uunipeltiin. Ihmeelliseltä tuntuu, että noin vain sanotaan heti, mikä on vikana ja missä kohtaakin se on. Varnian pisteet vain nousee.

Virittelin tuohon kohtaan vähän keramiikkaa väliin eristeeksi, ja taas pelaa. Paitsi että vanha vika on uusinut, eli uuni sammuttaa itsensä liian aikaisin. Lämpörele toimii, koska se naksuu oikeassa kohtaa asteikkoa, mutta uuni pompsahtaa pois päältä kuin se olisi saavuttanut huippulämmön. Kiilasin napin pohjaan, jotta sain polton loppuun.

Viimeiset 5-6 tuntia polttoa uuni on täysillä, ettei se sikäli suuri muutos ole, ja sammutan uunin itse kun keila on kaatunut, mutta onhan tuo nyt jonkinlainen kauneusvirhe. Pitäisi poistaa koko elektroniikka, ja laittaa vain vastuksiin kuhunkin omat katkaisijat. Yksi kerrallaan vastukset päälle, sanotaan 30-60 minuutin välein, niin saman asian se ajaa. Polton valmius on kuitenkin katsottava keiloista.

Seuraavan uunin osto saattaa olla kohta edessä. Yritän puhua itselleni järkeä, että ostan enkä rakenna sitä.


Alhaalta vasemmalta kirjan numeroinneilla 40, 70, 73, 74, 76, 78, 79, 80, 82, 83. 40 on alemman polton lasite, lieneekö jäänyt silloin raa'aksi, kun olin ottanut sen mukaan. Ei muista enää. Se on hyvä! 70 on kuivahko valkoinen neulanrei'illä, ei kaksinen. 73 meni kraatereiksi, mutta se on aika hyvän näköinen ja tuntuinen. Sopisi ehkä jonkun toisen lasitteen päälle. Kraaterit ovat pyöreäreunaisia. Mitenköhän se sopisi tummemmalle savelle? Tai toisen tumman lasitteen päälle.

Keskirivi: 74 saattaisi sopia astioiden sisäpinnalle. Puolikiiltävä harmaanvalkoinen. 76 on hyvä matta kermanvärinen, jossa on vähän reikää mutta ei häiritsevästi. 78, joka on kukkaruukussa, on hiekkapaperimainen kuiva karkea ja kaunis. Mihinkä ihmeeseen se voisi sopia, tuon värisenä? (No bonsairuukkuun tietysti! Ehkä vähän rautaoksidia sekaan antamaan väriä. lasitetta vaaleammalla savella voisi näyttää hyvältä.)  79 on puolimatta kirkas, joka menee valkoisemmaksi missä paksummalti.

Ylärivi: 80 särölasite, jota voisi kuulemma värjätäkin. 82 matta valkoinen kivilasite, oikein hieno sellainen, mutta mihin tarkoitukseen. Se näyttää siltä, että joku oksidi sopisi siihen todella hienosti. 83 on silkinhimmeä läpikuultava lasite, jota pitäisi koittaa jollain toisella savella. Käy astioihin sisäpuolellekin.

Tämä on uusi testisavi, jossa on valkoista ja sekasavea suhteessa 2:1. Väri näkyy tuossa ruukussa, jossa on reikä pohjassa. Ja reunoissa tietysti. Savi on vähän kuplinut siellä täällä, joten valkoista voisi koittaa lisätä, esim. 3:1 voisi olla hyvä. Se voisi olla sellainen paahdettu, jos tiedät mitä tarkoitan.