maanantai 16. heinäkuuta 2012

Keiloja ja lasitteita

Tajusin, kuinka Ortonin taulukkoa keiloista käytetään hyväksi. Esimerkiksi, minulla on savea, Fucstonin mustasavea, josta valmistajan sivuilla sanotaan, että sen voi polttaa 1120 asteeseen. Minun uunissa 1120 on kuitenkin ihan liikaa, savi alkaa kuplia ja menettää ryhtinsä. Selitys tälle löytyy Ortonin taulukosta:

Eka sarake on keilanumero, toinen nousunopeus 15 astetta/h, kolmes 60 astetta/h ja neljäs 150 astetta/h. 150 astetta tunnissa tuntuu olevan "normaali" nousunopeus. Silloin katsomalla tuosta taulukosta ~1120 astetta nähdään, että se on keila 02 poltto. Minulla kun lämpötila nousee hitaasti, sama lämpötyö saavutetaan 1080 asteen lämmössä. Kun polttaa 1120 asteeseen, se on jo keilan 3 poltto, ja vastaa nopeammalla uunilla 1170 asteen lämpötilaa. 

Poltin uunini pari päivää sitten 1140 asteen lämpötilaan, joka on tuon taulukon perusteella noin keilan 4 poltto. En uskaltanut mennä ylemmäs, savi jota testasin on Creatonin valkosavea, jonka saa polttaa 1150 asteeseen. Savi näyttää oikein hyvältä, ja se sintraantuu nätisti tuossa lämpötilassa (tällä uunilla). 

Minulla on lainassa kirja The Ceramic Glaze Handbook, jossa on jonkin verran testattavia lasitteita, ikävä kyllä jenkkien raaka-aineilla.

Eka asia on löytää kirkas pohja, joka toimii. Sellainen pohja löytyikin, kirjassa sivulla 116 oleva "Chun Clear". Se on keilan 5-6 lasite, mutta kypsyi hyvin tässä vähän alemmassakin poltossa.

Netistä löytyi myös liuta keilojen 2-6 lasitteita, joita testailin. "Gerstley borate" on jenkkiraaka-aine, jota saa kyllä kaupasta meiltäkin, mutta sen pitäisi voida korvata fritillä P2954, jota löytyy hyllystä. Muunneltu resepti:

"Clear Gloss" keila 6
nefeliinisyeniitti      46,2
P2954                   28,0
flintti                 20,4
kaoliini                 5,4  
bentoniitti              1,0
----------------------------
                       101,0

Lasitteiden tekemisen viehätys piilee tällaiselle aloittelijoille paljon noissa raaka-aineissa, nefeliinisyeniitti, flintti, ilmeniitti, rutiili..

Hyvä tuli, mutta se on kirkasta lasitetta valkoisella savella, niin ei jaksa kuvata.

Kuvattavaa on sen sijaan tässä:
Aqua Blue Dry Glaze keila 2-4 (myrkyllinen)

nefeliinisyeniitti  40,0
bariumkarbonaatti   30,0
pallosavi           15,0
sinkkioksidi         5,0
kuparioksidi         4,0
------------------------
                    94,0

Ensin katsoin, että jaha, pilalla on, mutta sitten tajusin, että tuolta sen on kait tarkoituskin näyttää. Ei käy murokulhoihin, mutta bonsairuukkuihin käy, ja johonkin maljakkoon. Halkeamista loistaa valkoista, mikä näyttää vähän tyhmältä. Pitää testata mustasavella. Voisi myös koittaa mitä tapahtuu, jos alle laittaisi rautaoksidia tai jotain alilasitetta. Tai tummaltahan se rautaoksidi vaan näyttää, toi kirjoitus on sitä. Ehkä kirkas punainen alilasiteväri?