maanantai 25. maaliskuuta 2013

Kirkkaita

Olen ihan summamutikassa testaillut lasitteita eri kirjoista ja netistä. Esimerkiksi kirkkaista en tiedä mitään, koska en ole niitä välittänut tehdä. Nyt ajattelin vähän ryhdistäytyä ja testata keilan 5 lasitteita urakalla. Ekassa satsissa tein kirjan Potters book of glaze recipes melkein kaikki keilan 5 kirkkaat lasitteet, 12 erilaista.

12 kirkasta lasitetta - järkeä vai ei?
Tuossa on ylärivissä lasitteet 54, 55, 56, 57, keskirivissä 58, 60, 61, 64, alarivissä 65, 66, 67, 68. Joitain jätin välistä, kun ei ollut kaikkia raaka-aineita. Kovin bariumipitoisia en myöskään viitsi tehdä, koska ne ovat myrkyllisiä. Kaikki on testattu punasavella, koska niitä koekippoja sattui olemaan.

Muutama sana:

54 - Hyvä lasite, täynnä pieniä kuplia, ja niiden seurauksena pinta vähän epätasainen. Näissä kuplissa ei ole mitään vikaa, eivät jätä teräväreunaisia reikiä tms. Hieman matta.
55 - Aavistuksen verran aivan pieniä kuplia, oikein hyvä. Puolikiiltävä.
56 - Raaka.
57 - Tuhkalasite, koivun tuhkalla. Epätasainen, tahtoo kertyä möykyiksi. Todella kiiltävä.

58 - Toinen tuhkalasite, hiukan vähemmän kiiltävä. Ohuelti matta.
60 - Hyvä lasite, jossa on tuollaista sinertävää haituvaa, joka lienee se "chun effect". Se tulee mikroskooppisen pienistä kuplista. Näkyy kuulemma paremmin tummilla savilla. Johtuu valon taittumisesta lasiteen sisällä.
61 - Puolikirkas, vähän röpelö pinta. Menee vaaleaksi missä on paksummalti. Ei parhaita.
64 - Vaalea, johtuuko pienistä kuplista, vai olisiko vähän raaka.

65 - Kummallinen väri, kalma. Puolimatta, sisällä pieniä kuplia. Aika ruma punasavella.
66 - Puolikirkas hieno lasite, jossa ehkä paras punaruskea väri. Bariumia 10%.
67 - Rutiilia. Valkoisella tämän pitäisi olla rautapilkullinen, punasavella en huomaa mitään. Vähän chun-efektiä. Vaikea sanoa oikein mitään, vähän merkityksetön
68 - Chun-tyyppiseksi nimetty, ja onhan siinä vähän efektiä. OK.


Tuossa sisällä jo aikaisemmin tehty 63 var1, jossa rautaoksidia 2%. Valkosavella.

Seuraava urakka olisikin sitten ryhmä "valkoiset, kerma, matta opaakki". 28 lasitetta, joissa onneksi aika monta bariumilla tai sellaisilla aineilla joita ei ole hyllyssä.