perjantai 23. marraskuuta 2012

Mustasavi

Kirjan Potters Book Of Glaze Recipes lasite nro 47. Kipot ovat Creatonin punasavi 311 ja mustasavi 356. Molempien pitäisi sintraantua 1120 asteessa. Nuo on poltettu keilaan 02, jolloin mittari näytti karvan alle 1100.


Sama lasite, sama poltto, vain savi on eri.

Jossain ehdotettiin, että syy olisi mustasaven korkea rautapitoisuus, mutta se on molemmissa suunnilleen sama. Muuta eroa en savista tähän liittyen löydä, kuin että mustasaven musta tehdään mangaanioksidilla. 1080 on joku taikalämpötila, jossa mangaanidioksidi palaa mangaanioksidiksi. Silloin vapautuu kaasuja eli se happi.

Kun tulee reikiä, siihen yleensä ehdotetaan, että pitäisi panna lasitetta ohuemmalti, mutta tuossa laidoilla lasitetta on ohuelti, ja kuplia on aivan ylös asti. Toinen ehdotus on polttaa ylemmäs, jotta lasite ehtii tasaantua, tai lisätä vähän jotain fluksia. Ei tunnu auttavan.

Paras ehdotus jonka olen toistaiseksi löytänyt: lasite sulaa läpäisemättömäksi liian aikaisin, kun savesta vielä irtoaa kaasuja. Siihen pitäisi auttaa sulamispisteen nostaminen, esim. kaoliinilla.

2 kommenttia: