perjantai 8. kesäkuuta 2012

Viritys

Virittelin eilen yömyöhään uunia, ja tänään pääsin katsomaan, mikä on vaikutus. Oikein naurattaa. 1170 asteeseen nousi uuni, eli parannusta eiliseen on 90 astetta. Lopetin, kun nousunopeus oli 15 astetta tunnissa. Vielä se siis vähän siitä kipuaa, jos on pakko. Kuva kertoo kaiken:



Alin käppyrä on tilanne kun ostin uunin, keskimmäinen pohja ja kansi eristettynä, ylin lisäksi uusilla virityksillä.

Vähän takaperoisesti etenee juttu. Nyt siis lisäsin villaa uunin ulkopellin alle. Koska halusin käyttää vanhan pellin, laitoin vain puolen tuuman villaa. Neliömetri riitti. (17 euroa... halpaa lystiä.)


Kansi pois, ja irti lähtevät irrotettuna. 

Vastuslangat vähän hankaloittavat.

Suikale villaa lankojen väliin

Sitten villa ympärille, ja aloin kiristää peltiä rautalankavirityksellä, joka ei toiminut.  Langat katkesivat heti  kun  jännitys kasvoi.

Ruuvipuristimet toimivat. Tuohon olisi vielä ollut hyvä laittaa puurima väliin. 

Pellin päät menivät vain sentin päällekkäin, joten kipaisin Biltemasta reikälevyjä ja peltiruuveja. 

Nappasin kuvan langoituksista ennen kuin avasin ne. Vaikea niitä on muuten muistaa, miten ne meni. Langat riittivät, koska villakerros on ohut.  

Ei se kiristettynä ole tuon paksumpi kerros. Vajaa sentti kulman kohdalla. 
Hankalia paikkoja oli muutama. Vastuslangat olivat tosi jäykkiä, ja olin netistä lukenut, että ne ovat hauraita käytön jälkeen. Onneksi eivät katkenneet.

Tiilet eivät ole millään kiinni toisissaan. Kun peltiä kiristää, pitää tiiliä työnnellä oikeisiin asentoihin, jotta ne eivät mene miten sattuu.

Villa oli vähän hankala laittaa. Siinä täytyy muuten olla kunnon hanskat kädessä, pitkähihainen paita jne, ja hengityssuojain. Villa pölyää leikatessa, ja reunoistaan muutenkin. Se pöly menee henkeen, ja kuidun pätkät jäävät keuhkoihin aika lopullisesti. Ei hyvä! Villapöly on jonkinsortin karsinogeeni myös, olisiko ollut "mahdollisesti haitallinen" tmsp. Ei se sitten ole vaarallista, kun se on paikallaan

Pelti siirtyy, kun ympärysmitta kasvaa. Katsoin vastuslangat ja anturin keskelle reikiä, muut reiät pitää porata uusiksi. Kannen ruuvien paikat menivät uusiksi myös yms. pientä.

Kaikkiaan on eristämisellä tullut lisää 150 astetta. Tutkailin juuri Ortonin taulukoita, ja 15 astetta tunnissa nousunopeudella 1167 astetta on keila 5½. Tunti lisää polttoa, niin aika tekee poltosta keila 6:n polton, vaikkei asteita juuri lisää tulisikaan. Se on matala kivitavarapoltto. Keilalle 6 on paljon lasitereseptejä, koska maailmalla keraamikot ovat siirtyneet tähän välipolttoon, sähkön- ja uuninsäästösyistä.

Lisäksi, villaa tilatessani haastattelin taas Teuvo Turusta Varniasta, ja hän kertoi, että kannen eristäminen olisi parempi tehdä sisäpuolelta, jos korkeuden menettäminen ei haittaa. Ja minuahan ei haittaa. Kanteen leikataan tuuman villasta pala, joka jää puoli senttiä tai sentin uunin reunojen sisäpuolelle. Kiinnitys vastuslangasta tehdyillä sinkilöillä, jotka varovasti naputellaan tiiliin. Pitäisi olla eristeenä tehokkaampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti