keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Muutama vuoka





Muutama vuoka Fuchstonin mustasavesta S. Shamotiton savi, jonka voi valmistajan mukaan polttaa 1150 asteeseen. Keilaan 2 poltettuna tuntuu menevän yli, alkaa tulla kuplia, mutta keilaan 1 poltettuna, jota nuo ovat, jää vähän huokoiseksi. Voi olla että keila kakkoseni oli vähän yli. Keittiökelpoista kuitenkin, huokoisuus lienee alle 1%.

Tuollaista röpelöä pinnassa:







Kaksi lasitetta josta pidän, vasemmalla PBGR53 lisättynä kaoliinia 20%, oikealla PBGR48 lisättynä kaoliinin määrää ja vähennettynä frittiä. Reseptin saa pyytämällä. Siisä on eri koepaloissa ollut sinertävää, liilaa, vaaleanpunaista yms. Teräväkielinen tyttäreni sanoi, että "tuollainen maksan värinen".  Tosiaan, voisihan tuota pitää tosi rumanakin. Minua miellyttävät nämä molemmat. Jotenkin nyt ei kiinnosta värikkäät lasitteet, vaan erilaiset "luonnonvärit". 

Käytössä parasta lasitettani tuntuu olevan sekalasite, johon kippaan erilaisia koe-eriä. Vähänkö turhauttavaa. Nyt se on mustaa tummanvihreillä pilkuilla. 

4 kommenttia:

  1. Näyttävää settiä kaikinpuolin!

    Mites, millon pystyy tekemään bonsairuukku osastolla tilaustöitä?!

    VastaaPoista
  2. Kiitti kommentista. Kerro millaista kaipaisit. Jos osaan, teen kyllä. Ilman mitään sitoumuksia. Olen tehnyt vähemmän nyt bonsairuukkuja, koska en tee niillä kaikilla mitään. (Sama ongelma on kyllä kaikessa - mihin tarvitsen 9 uunivuokaa?) Mielessä ne ovat silti, opettelen pintakäsittelyitä aina bonsairuukkuja ajatellen.

    VastaaPoista
  3. Hei Jani,

    olen kiinnostuin yllättäen punasavesta, josta minulla ei ole aikaisempaa kokemusta ollenkaan. Yksi projektini on laattojen tekeminen puutarhaan. Onko sinulla kokemusta miten laatat kestävät talvella maassa? Toinen kysymys on lasitteista. Onko sinulla ohjetta värittömään kiiltävään ja mattalasitteeseen? Kiiltävän pitäisi olla elintarvikekelpoinen. Toivottavaa olisi myös, ettei lasite laskeutuisi pohjaan säilytyksen aikana. Jos haluat, niin voit käydä katsomassa töitäni: www.oiceramics.fi ja liittyä facebookryhmääni: https://www.facebook.com/pages/Oiceramics/230910893636365?ref=hl

    Olen suunnitellut käyttäväni Varnian savea HR punainen matalanpolton savi, joka polttolämpö on 980-1050ºC. Savea tulee menemää projektiin satoja kiloja, joten halpa hinta on yksi tärkeistä kriteereistä. Onko sinulla kokemusta ko savesta? Tai voitko suositella jotain savilaatua?

    Ystävällisin terveisin,
    Sami

    VastaaPoista
  4. Moi Sami. Aikas hienot sivut sinulla! Ja upeita juttuja teet. FB on mulle liki tuntematon, ehkä sitten joskus.

    Vähän olen perehtynyt talvenkestävyyteen, koska alkuperäinen kiinnostukseni on bonsairuukut, ja myös ulkokäyttöön sopivat. Periaatteessa kaikki savi- tai kivitavara on talvenkestävää, jos sen vedenimevyys saadaan riittävän pieneksi. Yksi raja jonka jostain luin, oli 1%. On aika helppoa säätää imevyys lähelle nollaa, joten reippaasti alle yhden prosentin menisin. Polton kanssa on silloin tietysti aika tarkkaa.

    Punasaven ilmoitetut polttolämmöt eivät yläpäässäkään johda ollenkaan tiiviiseen lopputulokseen, kun matalan polton savea ei usein haluta polttaa tiiviiksi. Pitää siis itse hakea se lämpö, jossa muoto vielä säilyy mutta tavara on jo sintraantunut. Kaikki savet eivät sovellu tähän, siirtymä on liian kapea, että se olisi käytännöllistä.

    Oma ongelmani on, että kaikki savet tuntuvat vaativan vähän eri lämmön, joten pitäisi lasitteet kehitellä moneen kertaan. Olenkin miettinyt, että parempi olisi päättää lämpö, esim. keila 5, ja säätää savet sintraantumaan siinä. Silloin pärjäisi vähemmillä lasitetestailuilla. Esimerkiksi, Creatonin 311 punasavi kestää polton ainakin keilaan 5, ja on viittä vaille sintraantunut. Fucstonin mustasavi S kestää polton keilaan 1-2. Testasin sekoittamalla näitä kahta eri suhteissa, ja vaikuttaa siltä, että suhteiden 60:40 ja 80:20 tietämissä tulos on hyvin sintraantunut keilassa 5. Väri tumma punaruskea, ei terrakotta, mikä minusta on etu.

    Sama voisi toimia sinullakin. Jos haluat säilyttää punasaven värin, voisi kotimaisen punasaven ja jonkun vakaamman ulkomaisen punasaven sekoituksesta syntyä jotain.

    Kirkkaita lasitteita en ole juuri testannut. Keilassa 5 kotimaisesta punasavesta tulee raakalasitteena kiiltävä ja aika punaruskea. Kädessä mulla on juuri kippo, jossa on Potters book of glase resipes numero 46, joka on kirkas ja siinä on hienosti pienenpientä kuplaa. Tekee 311 savesta kyllä jotenkin keskiruskean.

    Tarvitseeko niitä laattoja lasittaa? Jos ne polttaa tarpeeksi ylös, niihin voisi tulla hieno himmeä pinta sillään. Ja ehkä pientä värieroakin, kun laidat saattavat olla hieman tummemmat.

    Kiitti kommentista!

    VastaaPoista