sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Totuuden hetki

Ostin eilen uunin... tai jotain sinne päin. Italialainen Hobbyceram Hexagon SF. Käytettynä, mutta ollut vain yhdellä omistajalla, vanhalla mummolla, joka ajoi sillä vain posliinimaalauksia sunnuntaisin :-D. Käytetyn auton kauppiaan kielellä sanottuna. Oikeastikin, posliininmaalauskäytössä ollut. Myyjä kertoi harrastaneensa 50 vuotta, ja nyt jäävänsä eläkkeelle siitä hommasta.

Hetihän sitä piti testata. Latasin uuniin kaiken mitä oli kuivana, lähinnä lasten töitä. Raakapoltto kesti 7 tuntia, päättyi yhdeltä yöllä. Äsken oli totuuden hetki - onko tullut ostettua uuni vai susi. Pääsin siis kurkkaamaan, mikä on tulos. Se on upea!


Tai eihän se mikään ihmeellinen ole, ihan vaan raakapoltettua punasavea, mutta mun uunissa! Kaikki ehjää, tasaisesti poltettua.


Siinä eka satsi. Ruukku ja kippo vasemmalla mun hommia, loput lasten. Kipossa (ylhäällä toinen vasemmalta) näkyy miltä kiillotus näyttää raakapolton jälkeen. Alaosa kiillotettu. Siihen kun vielä sipaisee vähän vahaa, tulevat värit paremmin esiin. Kippo on kotimaista punasavea, lasten työt ovat lähinnä espanjalaista, ja siinä on tuollainen häijy pinkki vivahde.

Päätin hankkia uunin viikko pari sitten. Päätin myös budjetin, joka oli 500 euroa. Tarkoittaa sitä, että ei sillä hääviä laitetta saa. Mutta minähän vain vähän harrastan, enhän minä ole mikään keraamikko.

Ei liene ihan täysiverinen keramiikkauuni, koska koko on vain 24 litraa. Manuaalissa luvataan 1260 astetta, mutta sitä en oikein usko. Nyt poltin 900 asteeseen mittarin mukaan, ja voihan se pitää paikkansakin. Siltähän nuo näyttävät.

Laitteessa on puutteita, sellaisia jotka tiesin jo ennen ostoa. Ensinnäkin haluan polttaa myös kivitavaraa, ja ei ole yllätys, jos tämä ei jaksa sitä. Watteja on 2300, mikä on hirveän vähän. Eristyksessäkin olisi parantamisen varaa. Savitavara kuitenkin onnistuu, ja kivitavarallekin ainakin raakapoltto.

Pieni koko tarkoittaa sitä, että esim. neliskanttinen bonsairuukku voi olla vain noin 25cm pitkältä sivultaan. Toisaalta tuollainen ämpärin kokoinen pyöreä esine mahtuu sisään, joten ei tämän ihan sellainen hammaskeramiikan polttoon tarkoitettu ole.

Tässä ei ole kunnollista ohjauskeskusta, vaan joku jota kutsutaan nimellä "thermal controller". Oikealla ohjauskeskuksella säädetään poltto-ohjelma hyvin tarkasti, esim. lämpöä nostetaan ensin 100 astetta tunnissa tasaisesti 6 tunnin ajan 600 asteeeseen, sitten 150 astetta tunnissa 900 asteeseen. Sitten hidas jäähdytys.

Tällä kontrollerilla voi asettaa lämpötilan, johon uunin halutaan enimmillään lämpeävän, ja tehon. Pykäliä on neljä. Mukana tulleessa manuaalissa sanotaan raakapolton tapahtuvan niin, että ensin tunti pykälällä 2, sitten tunti pykälällä 3, ja loput pykälällä 4. Tämän testipolton vedin paljon hitaammin. Lisäksi on sellainen namiska, josta valitaan jääkö uuni hautomaan huippulämpötilaa, vai sulkeeko itsensä. Raakapoltossa voi laittaa sulkemaan itsensä.

Nyt joutuu odottamaan että töitä kuivuu, että pääsee polttelemaan lisää! Lasitekauppaankin pitää mennä.

9 kommenttia:

  1. Ai vitsi! Onnittelut uunin hankkimisesta. Nyt sitten ihan hirveesti postauksia poltoista, että mäkin näen. Mulla ei nimittäin ole juurikaan kokemuksia poltoista, koska kaikki työt opistolla heittää uuniin kurssin vetäjä. Mua harmittaa, kun olen jäänyt paitsi noista kokemuksista.

    VastaaPoista
  2. Kiitti vaan. On se oma uuni tähän mun juttuun vähän overkilliä, mutta olisin kohta rakentanut kaasu-uunin, ja vaimo oli tämän turvallisemman kannalla.

    Mä kävin kurssilla monta vuotta aikoinaan, ja ryhmässä opiskelu on tosi mielekästä, kun aina oppii muiden tekemisistä. Sitten tulee lähdettyä pois kotoa, mikä on etu sekin.

    Jotain on aikeissa tänne kirjoitella. Jää sitten itsellekin muistiin mitä on ajatellut. Ja tänne voi hyvin laittaa, kun ei juuri kukaan näitä lue!

    Näistä hankinnoista ei kyllä koskaan tiedä, ovatko ihan järjettömiä. Tämä oli sen verran halpa (keramiikkauuniksi, paljon rahaa kuitenkin mulle), että luulisin että saan sitten omani pois, jos tarpeen.

    VastaaPoista
  3. Vaimo oli varmasti ihan oikeassa. :D

    Kurssilla tekemisessä on kyllä puolensa. Siellä on enimmäkseen mukavaa väkeä ja taitavia tekijöitä, joilta saa paljon hyviä ideoita ja neuvoja. Mutta on myös niitä kammottavia kukkahattutätejä, jotka jatkuvasti kyyläävät selän takana, että mitä toi outo tyttö nyt värkkää.... Mä tykkään kumminkin tehdä rauhassa. Mulle tulee usein paineitakin siitä, jos joku seuraa liian tiiviisti vieressä. Menee työ pilalle, kun alkaa jännittää. :D

    500 toimivasta uunista on todella halpa. Oon niitä hintoja jonkin verran seuraillut tulevaisuutta silmällä pitäen... Haluan kumminkin itse vähän edityneemmän uunin ihan vaan laiskuuttani. Mutta saa nyt nähdä, mihin sitten lopulta päädyn. Sais nyt ensin edes jostain rahaa remontoida.

    VastaaPoista
  4. Joo se on paha paikka mullekin kun tulee huomiota tollasissa tilaisuuksissa, koska ei yleensä itellä ole kauheesti käsitystä siitä mitä on tekemässä. Tuossa kun omin nokkineen tekee, pitää niitä kehuja sitten kalastella perheeltä ja sukulaisilta. Koska niitähän pitää kalastella.

    Mäkin haluun paremman, sanoisin että 45 litrainen, taatusti kivitavaralle sopiva ja kunnon ohjauskeskus lämpötilanäyttöineen. Sitä isompi on sitten ehkä vaikeempi saada täyteen tarpeeksi usein. Tolla 500 eurolla on kuitenkin mentävä nyt. Sekin on paljon tähän leikkimiseen.. Jos tulee eteen parempi yhtä halvalla, ostan sen ja panen tämän myyntiin hankintahinnalla. Tietty täytyy toivoo etten riko sitä tai sotke tai muuta sellasta. Siinä on kuitenkin kuluvia osia.

    VastaaPoista
  5. http://www.keramiikka.net/tori/index.shtml, tuolla olis muuten 950 euron hintaan kunnon uuni, just tänään tullu ilmoitus!

    VastaaPoista
  6. Niimpäs onkin. Perhana kun ei ole rahaa, ostaisin tuon odottamaan pajan valmistumista. Tosin siihen saattaa vierähtää vielä jokunen vuosi. :D Pakko se on vaan kestää ne kukkahatut ja käydä vielä opistolla.

    VastaaPoista
  7. http://www.keltainenporssi.fi/ilmoitus/K%C3%A4sity%C3%B6-%20ja%20askartelutarvikkeet/MYYD%C3%84%C3%84N+KERAMIIKKAUUNI/30488183?rowId=9

    Miksei toimi linkit kommenteissa, Google?

    Tota mietin ite hartaasti, koska hinta on vaan 150. Vaasasta toki maksaa kuljetus jotain. Pieni on sekin, mutta kuitenkin vähän vajaat 40 litraa. Lupaa vain 1050 astetta, eli savipoltto lasituksineen onnistuu, kivitavarasta raakapoltto. Tiedä sitten mitä tulee mukana.

    VastaaPoista
  8. Hm... Hiukan epämääränen ilmotus. Tykkään itse, että yksityiskohdat on kerrottu jo ilmoituksessa, ettei niitä tarvi erikseen alkaa lypsämään. Hinta on kyllä todella pieni. Melkein uskomaton, kun puhutaan kumminkin keramiikkauunista. :O

    VastaaPoista
  9. Niinpä. Siinä vähän houkuttelis just se, että kunhan toimii, omansa saa pois heti, kuljetuksineen, jos ei miellytä. 4,4kW tarkoittaa sitä, että normi 10A ja 16A sulakkeet ei riitä, toi ottaa 20A. Saattaa olla voimavirtapelikin. Tietysti, ihan turhaa spekulointia, kun selviää soittamalla!

    Toi edellä ollut Rohden uuni taitaa olla suurin, joka toimii 16A sulakkeella. Mulla on varastossa 10A, joten pitäisi vetää jatkojohdolla sisältä, mikä ei sinänsä ole ongelma. Hmm. Melkein tekis mieli sanoa, että vaikka tää mun olikin halpa, hinta/laatusuhde olis paremmin kohdallaan tossa Rohden uunissa. Mutta ei ole mulla aikomusta sijoittaa enempää rahaa.

    VastaaPoista