lauantai 19. marraskuuta 2011

Rajalla

Tänään tein lasituspolton muutamalle kipoille. Olen haeskellut polton yläräjaa, että kuinka paljon se kotimainen punasavi oikein kestää lämpöä, ja nyt sitten tiedän. 1060 astetta oli liikaa.

Sivukuva, jossa ei niin näy viat. Kulhoissa, mukissa ja ruukussa on aprikoosin värinen engobe sisällä, ja sen päällä kirkas lasite. Vähän paistaa punasavi läpi siellä täällä, eli paksummalti voisi laittaa. Ruukussa takana erityisesti engobe on epätasainen.


Pari uutta sivellinlasitetta on testissä. "Tiikerinsilmä" (BOTZ B9475 Tigerauge) bonsairuukussa vasemmalla, "Krokotiili" (BOTZ B9582 Krokodil) oikealla ja kukkapurkissa siinä välissä samaa. Tigeraugelle luvattiin kestoa 1060 asti, ja se näyttääkin menneen yli. Krokotiilin pitäisi kestää 1100, ja se näyttääkin paremmalta. Kumpikaan ei näytä siltä kuin valmistajan kuvissa.. Mutta punasaveslla lasitteet näyttääkin varmaan tummemmilta. Tuo krokotiili on aika hyvä, se sopii hyvin bonsairuukkuun. 

Mutta sitten kuva, josta näkyy todellinen tilanne:

Aika pilalla ovat tavarat.. Ne ovat menettäneet muotonsa. Nekin purkit, jotka ovat vielä aika pyöreitä, ovat valahtaneen oloisia. Ruukku on aika lysähtänyt, vaikka se onkin paksuna esineenä parhaiten säilyttänyt muotonsa. 

Bonsairuukut otan kyllä käyttöön, ja kukkapurkin haluaa vaimo ulos kesäksi, vaikka itse pistäisin sen kyllä roskiin. Häntä miellyttää kaikki vino.

Ruukun näköisen ruukun pohjassa on halkeamia, jotka eivät mene läpi asti, mutta ovat ruman näköisiä. Luulisin että unohdin sinne vettä dreijatessa. Eka ruukkuni, ja olin niin tohkeissani, kun sain aikaiseksi ihan 15 senttiä korkean tekeleen, että unohtui ottaa vesi pois. 

Oikealla on tyttären purkki, josta tuossa vielä parempi kuva:


Siihen tyttö laittoi molempia lasitteita, ylös tiikerinsilmää ja alas krokotiilia. Ihan hauska efekti.

Miksi muuten olen hakenut lämpötilan ylärajaa. Kun olen polttanut 1050 asteeseen, olen huomannut, että (suomalainen) punasavi sintraantuu tosi tiiviiksi. Sillä on merkitystä, kun tekee ruukkuja ulkopuille. Jostain luin, että kun vettä imeytyy ruukkuun vähemmän kuin 1%, ruukku on talvenkestävä. Nyt pitää tehdä ruukkuja vielä muutama lisää, ja panna niihin samaa maa-ainesta, jota käytän bonsaipuille, ja pitää ne ulkona talven. Muutama niin iso luin uuniin mahtuu. 

Luulisin että poltan jatkossa punasaven 1040 asteeseen. 

3 kommenttia:

  1. Vino ei välttämättä ole pilalla! Näkisit kuinka toispuoleisia ja epäsymmetrisiä mun tekeleeni on. Usein se tapahtuu vahingossa, mutta kun pääsen pettymyksestäni, huomaan, ettei esineen koskaan kuulunutkaan olla symmetrinen. Se on se käden jälki, joka tekee esineestä tekijänsä näköisen. :) Hieno toi krokotiili-lasite. Mä käytän yleensä kivitavaraa, mutta nyt löysin Varnialta yhden ihanan matalanpolton lasitteen, joten on kai pakko taas kokeilla myös punasavea. :)

    Ainii, punasavea toin kotiinkin tässä viime viikolla. Meinaan talvella viihdyttää itseäni tekemällä mustasavustusta meidän takassa. Saas nähdä, mitä siitä tulee. :D

    VastaaPoista
  2. Njoo, vinouden hyväksyminen on ollut mulle tosi vaikeeta. Kasvunpaikka siinä. Mutta noi on rumia. Pinta on sellanen räkänen, kiiltävä, ja esineet lysähtäneitä. Mutta ei se mitään haittaa, saapahan tehdä uusia.

    VastaaPoista
  3. kato lähti vahingossa - Savustusta kiinnostaa vielä itekin testailla, vois olla suht siistii peltipurkissa. Pieni reikä kanteen.

    VastaaPoista