torstai 14. heinäkuuta 2011

Dreijan tekoon!

Opin viime syksynä dreijaamisesta aivan alkeet keramiikkakurssilla. Kipinä on syttynyt, eikä sitä voi sammuttaa. Kursseilla oppiminen on tosi hyödyllistä, koska katsomalla monet jutut oppii parhaiten. Harjoitellakin kuitenkin pitäisi, ja sitä muutama tunti viikossa aina silloin tällöin ei riitä. Tahtoo lisää!

Selvittelin talvella vähän dreijojen tekniikkaa, ja yllätyksekseni sain selville, että vanhanaikainen potkudreija on edelleen monien ammattilaistenkin käyttämä työkalu (no jaa, ainakin muutaman..). Sellaisen rakentamisen ei pitäisi olla ylivoimaista.

Perinteinen potkudreija on aika yksinkertainen, mutta siitä on olemassa myös paranneltu versio, joka kulkee nimellä "Leach wheel" tai "Leach style potter wheel". Siinä vauhtipyörää ei potkita, vaan se saa vauhtinsa kammesta, jota jalalla poljetaan, samalla idealla kuin poljettava ompelukone toimii. Netistä löytyy Simon Leachin jakamat ohjeet - vekotin on saanut nimensä muistaakseni hänen isosetänsä mukaan.

Tänään suunnistin miesten Tiimariin, eli Biltemaan, ja sieltähän löytyikin paljon siitä mitä luulen tarvitsevani. Mutterit, aluslevyt ja sen sellaiset saa halvimmalla kilotavarana, mutta Biltema sattuu nyt olemaan lähempänä.


Yllä dreijan akselin osia, alla linssilude. Yksin ei tosiaan tarvitse touhuta, tämä epeli on aina kuononsa kanssa ihmettelemässä mitä tapahtuu.

Tuossa on M20 kierretanko. Muuttereita, kuulalaakereita (jotain 20*47*12 mitoiltaan), jatkokappaleita, aluslevyjä yms. Laudankappale levyn paikalla. Oikeasti alaskin kuuluisi laakeri, mutta koska sellaista ei nyt sattunut löytymään, mennään ilman. Luulen että 25-35 kg betonilevy pyörii ilman suurta vastusta vaikka jonkun kupukantaisen ruuvin tms. päällä. Tai kuulalaakerin kuulan.

Betonipyörän olisi tarkoitus tulla tuon jatkokappaleen kohdalle. Kantikas kappale estää betonia pyörimästä. Lisäksi toiveissa on, että pyörän saisi tarvittaessa irti, jos tätä joskus joutuu muuttamaan esimerkiksi.

Nyt pitäisi löytää sopiva muotti vauhtipyörälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti